Edzés önerőből

Hogyan eddz súlyzókkal és saját testsúllyal

— tehetség és sportmúlt nélkül.

Több mint 2500 eladott példány!

Mit tud az Edzés önerőből?

Miért éri meg elolvasni? A rövid válasz, hogy az ár-érték aránya miatt. Ez a könyv jobb felhasználói élményt és átfogóbb tudást nyújt, mint bármi más a piacon.

A tipikus fitneszkönyv anatómiája úgy épül fel, hogy van egy csomó flancos fotó, hozzá kiszámítható mantrák és ködösen megfogalmazott utasítások. Ebben az értelemben az Edzés önerőből atipikus, mert logikusan épül fel, a narratíva átgondolt, a stílusa pedig lényegre törő. (Sőt, barátságos.)

Persze, vannak jó kézikönyvek is, az úgynevezett klasszikusok, testépítő bibliák, kettlebell agitprop és jóga-szútrák tömkelege. De sajnos ezek a könyvek általában hosszúak és egyoldalúak, néha elavultak is. Az előny itt a rövidség és a változatosság.

Oké, érted, de mégis ellenállsz. Ha ott egy csomó videó, akkor miért olvassak el bármit is? —gondolhatod magadban. Elvégre, manapság senkinek nincs ideje olvasni.

Szóval, itt a hosszú válasz. Nevezzük világnézetnek. Ebben a könyvben az anti-sportoló kerül a középpontba a mozgásra született profival szemben.

Helló,

Budapesten születtem, tesifóbiás értelmiségi közegben szocializálódtam, és hosszú utat tettem meg, mire 35 évesen felfedeztem a saját testsúlyos és a súlyzós edzés értékét. Az edzőteremmel kapcsolatos meggyőződésem gyökeresen megváltozott, először autodidakta módon, hogy végül okleveles személyi edzővé válhassak, és motiváljam a kortársaim.

Az Edzés önerőből a második könyvem: a lényeg, tömören. A küldetés pedig őszinte: hogyan tudod legyőzni a hátrányaid az edzőteremben—tehetség és szerencsés gének nélkül.

Ahogyan Sun-Ce írta a Háború művészetében: „A kanyargóst egyenessé kell változtatni, a hátrányból pedig előnyt kell kovácsolni.”

Megmutatom, hogyan válj izmosabbá, kitartóbbá, és magabiztosabbá. Hadd legyek az edződ, hogy mások is a megbízható, sikeres és vonzó embert lássák benned. Egy új történetet, amiért megéri edzeni!

Miről tanulhatsz?

Az Edzés önerőből először bemutatja a biztonságos edzés alapjait, az izomépítés és a szálkásítás alapelveit, az erősítő edzéstől az állóképességig—amint az elméletben, úgy a gyakorlatban is.

Az előkészítés után, a középső részben fogom elmagyarázni az alapvető gyakorlatokat izomcsoportonként: core-has, mellizmok, hát, lábak, vállak és karok. Itt részletes leírásokat találsz a súlyzós és sajáttestsúlyos készségekről. Ezen kívül több mint 100 kézzel rajzolt illusztráció segíti a megértést.

Az Edzés önerőből nem varázskönyv, noha nálam ekként működik. Ezért az utolsó harmadban az edzéstervezésről lesz részletesen szó, a-tól z-ig. Hogyan kombináld az elméletet a gyakorlattal, hogy az edzésterved fenntartható legyen, az első 20 órától a szálkásabb célokig.

Tovább is van még. Ahelyett, hogy szükségtelen részletekkel túlterhelnélek, inkább gyakorlatias hibaelhárítási tippekkel segítek. Ez a könyv olyan rálátást ad az összefüggésekre, amit csak edzők és sportolók számára szoktak tanítani. A könyv végén olvashatsz egy bónusz fejezet az egyéves utamról, ahogy 35 évesen megtanítottam magamnak a muscle-upot.

Az Edzés önerőből úgy működik, mint egy beszélgetés. Elképzeltem, ahogy állsz az edzőterem közepén, tanácstalanul, görbe háttal, és rosszul csinálod a gyakorlatot. Én meg odamegyek hozzád, köszönök, kijavítom a testtartásodat, és lépésről lépésre végigvezetlek a gyakorlaton. Másnap újra összefutunk. Talán még több kérdésed lesz, és szeretnél még bennfentesebb lenni, ezért mélyebben belemegyünk a részletekbe. Mire a könyv végére érsz, a saját magad személyi edzőjévé válsz. És heteken belül mások is észreveszik a változást.

Ez a könyv mégsem szól mindenkinek.

Ezt a könyvet olyan srácoknak írtam, akik egyedül szeretnének edzeni, de nem tudják, hogyan; vagy már járnak edzőterembe, de elégedetlenek az eredményeikkel. A könyvben szereplő konvenciók és tanácsok tehát inkább a fiús célokról szólnak.

Az ígéret, hogy a tehetséget és a szerencsét készségekre cseréld. Te, az esélytelenebb, hogyan tudod ledolgozni a hátrányaidat.

Feltételezem, azért vennéd meg ezt a könyvet, mert a legtöbbet szeretnéd kihozni a képességeidből. Vagy adsz magadnak egy új esélyt, ha már annyiszor feladtad, akárcsak én a múltban. Az is lehet, hogy nem szereted a csoportos edzés korlátait, vagy egyszerűen nem akarsz másokkal versenyezni, csak magaddal. Talán olyan valaki vagy, akinek határozott célja van az élettel, és az edzésben látod a sikerhez vezető megoldást. Mert belülről akarod és nem azért, mert rád kényszerítik.

A négy módszer

Ennek a könyvnek a kiindulópontja a címe. Vagyis, hogyan leszel saját erőből magabiztosabb, teljesebb, és egészségesebb. Az Edzés önerőből négy edzési módszeren alapul:

1.    testépítés,

2.    saját testsúlyos edzés (calisthenics),

3.    funkcionális edzés, és

4.    kardió.

Egyik módszer sem zárja ki a másikat. Mindebből profitálsz. Sőt, a legjobb eredmény érdekében rendkívül jövedelmező őket keverni és párosítani. Ahogy Steve Jobs mondta: "Az üzleti modellem a Beatles: Itt volt négy fickó, akik kordában tartották egymás negatív tendenciáit; kiegyensúlyozták egymást. És az egész nagyobb volt, mint külön-külön a részeik.”

A négy edzésmódszer négy testalkatot ígér: a tekintélyest, az arányost, a masszívat és a karcsút.

Kezdj a testépítéssel, hogy lefektesd a tekintélyt parancsoló és jól definiált izmok alapjait. Ezután cseréld le a súlyzót a saját testsúlyodra, és megkapod a calisthenics-testet, amely fantasztikus arányaival sugároz magából erőt (a calisthenics szó szerint azt jelenti görögül, hogy erős és szép). Ezután add hozzá az edzéshez a funkcionális edzés alapelveit, és eredményesen léphetsz szintet. Végül pedig kardióval szálkásíts és erősítsd az állóképességed, itt jön a képbe a futás, az úszás és a spinning.

Miért érdemes megrendelni az Edzés önerőből PRO videótréninget is?

A videótréning olyan, mintha együtt edzenénk. Izomról izomra haladva, részletesen elmagyarázom és bemutatom a gyakorlatokat.

Kicsit olyan, mint a modern művészet, ahogy Craig Damraurer fogalmazott:

Modern művészet =

Ilyet én is tudnék csinálni. + Hát ja, de mégsem csináltad.

Még egy dolog. Igyekeztem a lehető legtöbb értéket átadni az induláshoz. A szerkesztők a tudás átkának nevezik, ha egyesek elfelejtik, hogy a szerző és az olvasó háttértudása nem mindig azonos. Ezért mindent megtettem, hogy elkerüljem a tudálékos zsargont, és kihúzzam, ami felesleges. Eközben fitnesz edzők, egészségügyi szakemberek, táplálkozási szakértők és pszichológusok ellenőrizték az állításokat. A bennfentes ismeretek birtokában sokkal könnyebb lesz kiszűrni a fitneszipar hazugságait, és a „fitnessen” túlmutató előnyöket szerezhetsz.

Több mint 2500 eladott példány!

Könyv és videó

Edzés önerőből könyv
Videóedzés
Önerőből első kiadás
Együtt
9 999 Ft
12496 Ft
Edzés önerőből könyv
3999 Ft
3 499 Ft
Videóedzés
4999 Ft
3 999 Ft
Önerőből első kiadás
4900 Ft
4 499 Ft

Számomra fontos, hogy vásárlásodat követően elégedett legyél. Amennyiben mégsem vagy maradéktalanul elégedett a könyveimmel vagy a videótréninggel, 30 napon belül visszaküldheted, mindenfajta indoklás nélkül. Az eredeti vásárlást igazoló számlával együtt visszafizetem a könyv vételárát, az eredeti vásárláskor alkalmazott fizetési móddal megegyezően. A pénz visszafizetési garancia a szállítási díjra nem vonatkozik.

Összehasonlítás
Edzés önerőből könyv
 • Oldalak száma: 240
 • Méret: 152 x 234 mm, 2 cm vastag
 • Illusztráció: több mint 100 rajzolt ábra
Edzés önerőből:
A lényeg, tömören

I. Üdv!
II. Az oroszlán, a bika, a szárnyas ember és a sas
III. Hozzáállás és tévhitek

1. Alapok a biztonságos edzéshez
2. Mi teszi az edzést edzéssé?
3. Erő
4. Mielőtt tovább lépsz, nem árt tudni
5. Néhány szó a gyakorlatok szabályos
kivitelezéséről
6. Bemelegítés, nyújtás, mobilizálás
7. A core izmok megerősítése mindennek
az alapja
8. A saját testsúlyos alapgyakorlatok 
 – fekvőtámasz, húzódzkodás, tolódzkodás, 
 guggolás, kitörés
9. Hátizmok – lapockaközelítés, csigás húzások,
evezések, deadlift (felhúzás)
10. Mellizmok – fekvenyomás, tárogatás
11. Az alsó végtag izmai – lábnap, guggolás rúddal,
kettlebell swing
12. Deltaizom – rotátorköpeny, Arnold-nyomás,
vállból nyomás (military press), vállemelések
13. Karizmok – bicepsz-, tricepsz gyakorlatok,
fogásnemek
14. Hogyan építsd be a funkcionális szemléletet
az edzésedbe?
15. Állóképesség
16. Állapotfelmérés
17. Edzéstervezés I. – Mire fókuszálj az elején?
18. Hogyan válaszd ki a gyakorlatokat?
19. Edzéstervezés II. – Hogyan tovább?
20. Miért nem fejlődsz úgy, ahogy szeretnél?
21. Sérülés az edzőteremben
22. Edzéstervezés III. – Hogyan alakítsd az edzést
a személyiségtípusodhoz?

Epilógus – Hogyan tanuld meg a muscle-up-ot?
Maradjunk kapcsolatban!
Edzőteremben
Köszönetnyilvánítás
Bibliográfia
Részletes tartalom

Edzés önerőből PRO
 • Videók száma: 25
 • Időtartam: összesen 6,5 óra
 • 1 éves hozzáférés
Edzés önerőből PRO videótréning
A videótréning olyan, mintha együtt edzenénk. Izomról izomra haladva, részletesen elmagyarázom és bemutatom a gyakorlatokat.
Alapok és mobilizálás
 • Bemelegítés [18:08]
 • Hengerezés [13:43]
 • Nyújtás [09:03]
 • Csípőízület előkészítése [12:26]
 • Vállak előkészítése [23:07]
Core izmok
 • Plank [11:32]
 • Core és hasazás [32:25]
Melledzés
 • Fekvőtámasz [9:33]
 • Fekvenyomás [17:07]
 • Melledzés [11:26]
Hátizmok
 • Hátedzés [16:43]
 • Deadlift [17:00]
 • Felsőhát és vállak mobilizálása [06:14]
Lábedzés
 • Guggolás [28:30]
 • Lábnap [11:59]
 • Lábizmok nyújtása és csípőízület mobilizálása [15:47]
 • Lábizmok hengerezése [08:24]
Kar és vállak
 • Bicepsz + tricepsz [16:59]
 • Válledzés [20:29]
Street workout
 • Edzés kondiparkban [23:00]
 • Nyújtás és mobilitálás kondiparkban [09:56]
Edzésterv
 • Az erő [14:45]
 • Edzőcuccok [8:38]
 • Edzésterv 1. rész [18:56]
 • Edzésterv 2. rész [21:42]
Önerőből első kiadás
 • Oldalak száma: 368
 • Méret: 129 x 198 mm, 3 cm vastag
 • Illusztráció: több mint 100 rajzolt ábra
Önerőből: A self-made edzés
miértje és hogyanja
Ha szeretsz olvasni és a teljes felhasználói élményre vágysz, akkor rendeld meg mindkét könyvet és a videótréninget.

Előszó
Bevezető

I. RÉSZ
1. Az edzés hátráltatói
2. Edzésrendszerek
3. Az edzés célja

II. RÉSZ
4. Erő és állóképesség
5. Gyakorlatok izomcsoportok szerint
6. Edzéstervezés magunknak

III. RÉSZ
7. Táplálkozás
8. Az edzés lélektana
9. Tudd, hogy mit akarsz

Edzés-hibaelhárítás
Utószó
Irodalomjegyzék
Részletes tartalom

 

Az Önerőből tartalmilag lefedi az Edzés önerőből törzsanyagát, de olvasmányosabb stílusban, és van benne egy 40 oldalas fejezet a táplálkozásról.

Az Edzés önerőből könyvet a Libri és a Líra könyvesboltokban is megvásárolhatod.

A könyv (és a videótréning) általános oktató jellegű, egészségmegőrzéssel kapcsolatos, információs kiadvány, amely 18 év fölötti, egészséges felnőtteknek szól. A könyv csupán tájékoztató jellegű és oktatási célú információkkal szolgál, és nem helyettesíti az orvosi szakvéleményt. Ha egészségügyi aggályaid vannak, akkor bármiféle edzés vagy táplálkozás, illetve táplálék-kiegészítő elkezdése előtt kérd ki kezelőorvosod véleményét. A könyvben említésre kerülő tevékenységek vagy termékek bizonyos kockázatot jelenthetnek a rossz egészségi állapotban lévő, illetve a már fennálló fizikai vagy mentális problémákkal küzdő személyek számára. Ezért ezek miatt a kockázatok miatt ne használd a könyvben említésre kerülő termékeket és ne végezd a leírt tevékenységeket, ha rossz egészségi állapotban vagy, illetve fizikai vagy mentális problémákkal küzdesz. Ha mégis úgy döntesz, hogy belevágsz, a saját felelősségedre és saját akaratodból teszed, vállalva a kockázatokat. A könyvben említésre kerülő eredmények rendkívülinek tekinthetők, és nincsenek „tipikus” eredmények. Mivel minden ember más, az eredmények is mások.

DOMONKOS MÁTÉ

Olvasom Hidvégi Áron Arnold könyvét, az Önerőbőlt.

Élmény, de a személyességen túl. A szerző unokabátyám fia, ergo az én történelmem része, ami nyilván gyengíti a reflexió független jellegét, miközben rá kell döbbenjek, nemcsak azért vagyok büszke unoka-unokaöcsémre, mert ennyire felkészült és szakmailag megkérdőjelezhetetlen anyagot készített el. Egész más, ami igazán büszkévé tesz.

A könyv mérföldkő.

Mégpedig az elfoglalt pozíció szempontjából. A hangvétel és attitűd modern szinkretizmus, amely magába integrálja a sport dogmatikáját, minden túlzás nélkül egy kultúrtörténeti iránymutatásra vállalkozik.

Nevezetesen a keresztény, zsidó, sőt minden egyistenhitű kozmogónia világlátásával ellentétes módon áll ki egy ügyért, amely ügy, amúgy természetesnek tűnik, de mégsem az.

A test lehet szép. A test lehet fontos. Attól még nem veszítjük el identitásunkat. Sőt!

Elmaradt és tudatosan ignorált és elfelejtett igazságot ragad meg a tanulmány, nevezetesen a testünk, a biológiai identitásunk is mi vagyunk. És ennek van mélyebb esztétikai jelentése. Ami egybefügg a harmóniával.

Megteremteni önmagunkat.

Megtalálni azt, akik vagyunk, a testi és anyagi világban. Szellemet sugározni a testbe. Michelangelo befejezetlen rabszolgái jutnak eszembe, az erőfeszítés, hogy a kövekben meglássa a test harmóniáját. A könyv egy hellén, vagy prehistorikus mítoszért való kiállás. A szerző, aki egyébiránt unokaöcsém, ráébredt arra, hogy a fitnesszkultusz mögött van egy mélyebb igazság. Ez pedig az esztétika harmóniája. Ami a több ezer éves testiség ellen való harccal történő megbékélésről szól. A könyv üzenet, egyben látomás. A szerző saját útjáról szól, arról a boldogságról, amit a teljes önazonosság jelent. Ebben van valami nagyon mélyen ontológiai attitűd. Amit nem láttunk eddig.

Van egy fotó a Facebookon, a szerző muscle-up-ot sikerrel hajt végre, a képaláírás: üdvözlet a paradicsomban. A kultúrák felett átívelő teljeskörű önazonosság intenzitásáról szól az egész. Ez művészet. Ebben a kontextusban nincsenek kérdések. Csak kijelentések.

Recenzorként felébred fiatalságom, mindig is tudtam, hogy van bennem valami hellén, nem értem a test iránti engesztelhetetlen gyűlöletet és félelmet. A test nem a kísértés tárgya. A test részünk. A könyv azt fejezi ki, hogy miképpen birtokoljuk és kontrolláljuk ezt a csodálatos gépezetet, ami nem mellesleg Isten teremtménye. Örömünkre és holisztikus fejlődésünkre.

Fura, mert én is gyúrok. Rendszeresen és megállíthatatlanul. Legnagyobb példaképem Bach után Arnold Schwarzenegger.

És mégis az jut eszembe a könyv olvasásakor, hogy megrögzött neoplatonista vagyok. És Brabanti Sigernek drukkolnék a legendás hitvitában, ha akkor élnék. És miért? Mert nem felejteném el a hellén emlékezetet. A testi tökéletesség iránti vágyat és tiszteletet.

Persze a könyv kézikönyvnek is alkalmazható.

Mindent elmagyaráz olyan mély részleteséggel és széles aspektusból, ami eddig a témában ismeretlen volt. De ez másodrendű szempont. A könyv helyretesz egy lassan évezredek óta hordozott tévedést. Nevezetesen, a test rossz és félnünk kell tőle. A könyv megtanít arra, hogy felejtsük el félelmeinket. A test a lélek része. Elválaszthatatlan és tisztelnünk kell. A könyv erről a mély tiszteletről szól. Szívből ajánlom mindenkinek és gratulálok Áronnak. Szerintem nem is tudja, mit alkotott meg. Magában mint példa és ezt milyen módon dokumentálta. Önerőből.

Appleblog

ezt mindenkinek érdemes beszerezni, aki tervezgeti az edzést.

A könyv hangvétele olyan, mintha egy régóta edző haverunk mellé ülnénk le a fekve nyomó padra, és ő mindig mondana tíz-húsz mondatot arról, hogy az adott kérdésben mit is érdemes figyelembe venni.

Elekes Miklós, moly.hu

Nagyon jó útmutató kezdőknek,

de még a témában tájékozottak számára is sok hasznos dolgot tartalmaz a sajátos megközelítés miatt. Ha el akarsz kezdeni edzeni, akkor ezzel kezd az olvasást!

Szűcs Sándor személyi edző, EdZen

Könyvajánló

Szakmailag nézve nagyon jól összefoglalja azt a tudást amivel el tudsz indulni a mozgás világában egyedül. Úgy gondolom, ez a könyv korszakalkotó, hiszen nem szeparáltan foglal állást egyik, vagy másik mozgás forma mellett, hanem mint egy egységként igyekszik minden igényt kielégítően választ adni a kérdésekre. Plusz pont az elmélet hétköznapi nyelvre fordításáért, valamint a „tanítások”?￰

Marianna

Fantasztikus összefoglalása a műfajnak, sőt annál sokkal több.

Tegnap fejeztem be az Önerőből című könyvet. Pontosabban először olvastam végig, mert lexikonként az ágyam mellett marad. Gratulálok. Kiemelném az idézeteket, az inspiráló példákat.

Molnár Sándor

Most olvastam ki és nem vagyok egy nagy olvasó, de ezt alig tudtam letenni.

Végre egy olyan könyv ami érthető és a földön levő emberekhez szól és tanít. … Nagyon sok dolgot tapasztaltam magamon amit a könyvedben írtál, de nagyon sok hibámra ismertem rá. Igazi fejlődés lesz számomra! Ajánlani fogom sok barátomnak a könyvet, tananyag az élethez!!!

Galba Zsolt alapító-edző, OldSchool Gym

Végre valami!

Valami, ami az érdektelen könyvek sorában figyelemre méltó. Ráadásul magyar szerzőtől, önerőből, edzésről. Hogyan kezdd el? Hogyan maradj az úton? Meglepő nyelvezettel, korszerű hasonlatokkal. Intellektuális embereknek szól. A self-made edzés miértje és hogyanja.

HIDVÉGI ÁRON ARNOLD

Úgy gondoltam, az edzés önerőből receptje nem csak nálam működhet. Kellene írni egy könyvet, ami megtanítja az embereket egyedül edzeni. Merre indulj el, hol vannak a buktatók, mire kell odafigyelni, mit kell tenned, hogy ne add fel. Még akkor is, ha nem rendelkezel sportmúlttal és tele vagy előítéletekkel. Sőt, hozzám hasonlóan, bőven elmúltál már harminc.

Nem motivációs humbuggal írtam tele az oldalakat és nem kamuzok. Nem a „nevemmel” szeretném eladni a könyvet, hanem azzal, hogy kétszer jobbat tettem le az asztalra, mint mások. És saját fotókat tettem fel a honlapra, nem pedig összelopkodott képeket.

A könyveimet úgy írtam, mintha a húsz évvel ezelőtti énemnek írtam volna, megpróbáltam leírni mindazt, ami – szerintem – segített volna nekem húsz évvel ezelőtt. Egy barátságos használati utasítás és nem egy szokványos fitneszkönyv. Ha elolvasod, nemcsak megérted belőle a fitneszt, de elérhető közelségben fogod érezni az álmaidat.

Nem az a címe, hogy „Pokolból Mennyországba” és nem is az, hogy „A személyi edzés kézikönyve”. Azt a címet is adhattam volna, hogy „Eddz jól!”. Ez a két könyv más, mint a többi.

Az a címe, hogy Önerőből: A self-made edzés miértje és hogyanja és Edzés önerőből: a lényeg, tömören. És azt szeretném, ha a Te életedet is megváltoztatná!

Az edzés kulcsa a hozzáállás.

„Nincs rá időm.” „Nincs rá pénzem.” „Nincs hozzá rátermettségem.” Ismerősen hangzik? Egyesek bemagyarázzák maguknak, hogy miért ne járjanak edzőterembe. Elhitetik magukkal a tévhiteket. Jó ürügyet találnak, hogy feladják.

Vannak, akik hiába járnak edzeni, mégsem olyan a végeredmény. Ők nem feladják, hanem elrontják az edzést. A tehetősebbek abban reménykednek, hogy egy személyi edző majd elvégzi helyettük a melót, a varázspor pedig megoldás mindenre. Megpróbálják levágni az utat.

Nem arról szeretnélek meggyőzi, hogy a fitnesz jó, inkább arról, hogy csak akkor jó, ha nehéz. Úgy viszont nagyon-nagyon.

Ezt az egészet nem „öt perc lesz” megtanulni. Ha valami instant, gyorsan-oldódó, színes-szagos varázsporra vágysz, nem biztos, hogy jó helyen jársz. Ha valami könnyűről álmodsz, akkor pláne nem. Ugyanis mindenféle fitneszguru és „férfimagazin” mainstreamjével szemben nem próbálom könnyűnek beállítani az edzést – elérhetőnek viszont igen.

Nem sokan tudják, hogyan kezdjenek bele. És nem sokan veszik a fáradtságot, hogy megtanulják.

Végül is, ez azt jelentené, hogy egész életedben sportolsz és mindig edzővel edzel. Vagy beleásod magad a témába és megpróbálsz magadtól rájönni a megoldásra. Elalszol, mire átböngészed a sok honlapot és videót, majd arra ébredsz, hogy tapodtat sem léptél előre.

Az én sztorim is hasonlóan kezdődött. Gyerekként utáltam a tesiórát, felnőtt koromra pedig beletörődtem abba, hogy nem lehetek izmos. Az életem első húsz éve arról szólt, hogy még azelőtt feladtam az edzést, mielőtt megpróbáltam volna. Később el-eljártam konditerembe, de mindent rosszul csináltam, mert túl könnyűnek tűnt: megpróbáltam levágni az utat. Értelmiségi attitűddel lenéztem a fitneszt, „mit kell ehhez érteni” – véltem. Aztán elegem lett a régi életemből. Abból, hogy középszerű vagyok. 35 évesen a fejembe vettem, hogy megtanulom a muscle-up gyakorlatot. Bár lehetetlennek tartottam, de a sorsnak hála, mégsem adtam fel az edzést. Egy évbe telt, mire sikerült felhúzni magam a rúd tetejére. Sportmúlt nélkül és önerőből. A rendszeres edzéseknek és önfejlesztésnek hála, megváltozott az életem. Bebizonyítottam magamnak, hogy mire vagyok képes. Így lettem jogász doktorként személyi edző.

 

GYAKRAN ISMÉTELT BESZÓLÁSOK

„Csak férfiaknak?”

Hogyan tud egy hölgy profitálni az Önerőből? Először is azzal, hogy odaadja a párjának: „Nézd, itt van ez a fiatalember, aki soha életében nem sportolt, 38 évesen így néz ki… és írt egy jó könyvet!” Néhány hónap elteltével egy megújult partnert kap cserébe – feszülős izmokkal, magabiztos tartással és kicsattanó önbizalommal.

A nők, bizonyos szempontból, sokkal erősebbek a férfiaknál! Sokkal jobban figyelnek magukra, kitartóbbak és – igen – erősebbek a férfiaknál. A könyv megírását a saját életutam inspirálta. Ezt a könyvet olyan férfiaknak, „srácoknak” írtam, akik – hozzám hasonlóan – felnőtt korukra beletörődtek abba, hogy nem lehetnek izmosak. A személyes példámmal szeretném meggyőzni őket, hogy lehet változtatni és van remény a sikerre. A könyv elsősorban az ő lelkivilágukra szeretne ráhangolódni és őket szeretné motiválni. Hogy meg tudják csinálni, méghozzá önerőből. Hogy visszanyerjék önbecsülésüket és vonzóak, magabiztosak legyenek.

Másodszor, a hölgyek azért tudnak majd profitálni ebből a könyvből, mert – egyik ismerősömet idézve – „olyan jól le van írva benne minden”. Sokat dolgoztam a szerkesztővel, hogy flott legyen a szöveg, és ami ennél is fontosabb: olyanok is megértsék, akik semmilyen sportmúlttal nem rendelkeznek. Az edzés nemspecifikus részei, például a táplálkozás vagy az edzésprogram célja, ebben a könyvben a férfiak igényeihez van szabva. (Leegyszerűsítve, a férfi és női edzés célja közti fő különbség, hogy a női alakformálás fő célja általában súlycsökkentés, a férfiaké a látványos izomfejlesztés. Az olvasó kimerítő választ kap mindkét kérdésre.) A könyv törzsanyaga ezért hölgyek számára is hasznos. Abban is biztos vagyok, hogy bárki is olvassa ezt a könyvet, sokkal hozzáértőbb módon tudja kézbe venni az egészsége feletti irányítást is.

A könyv átfogó képet ad a fitneszről, lépésről lépésre magyarázza a legfontosabb fogalmakat és összefüggéseket: elmélet, gyakorlat, táplálkozás, motiváció. A-tól Z-ig. Ráadásul mindezt egy értelmiségi, jogász és designrajongó szemével, újszerű párhuzamokkal és hasonlatokkal kell elképzelni. Az Önerőből eredeti módon meséli el a fitneszt: Steve Jobs, az Apple alapítója, vagy Warren Buffett, befektetési guru, a világ egyik leggazdagabb embere lesznek az „edzők.” És persze sokan mások, akiknek látszólag semmi közük a sporthoz… Éppen ezért a könyv egyik része a fitneszről szól, a másik része viszont „beavatott” tudást közvetít. Utóbbit húsz évnyi tanulással gyűjtöttem össze.

„Ne viccelj! Nekünk írtad?”

Igen. Ha úgy érzed, mégsem neked szól, elnézést kérek.

„Ehhez, amit te elértél, nem kell tudomány, ezt bárki elérheti saját maga is.”

Van egy kedves ismerősöm, aki Picasso festményeiről szokta mondani: „ilyen képet bárki tudna festeni!” Egyébként, ha ez a benyomás alakul ki, akkor annak örülök, mert éppen ez volt az egyik célom. Igen, megmutatni, hogy bárki meg tudja csinálni! Jogi egyetemet elvégezni, vagy kigyúrni magad, tényleg nem egy „was ist das”. Bárki meg tudja csinálni. Csakhogy van egy bökkenő. Az élet mégsem igazolja vissza a papírformát. Az emberek feladják, megpróbálják levágni az utat, vagy eleve meg sem próbálják. Egyszóval, bár meg tudnák csinálni, mégis kudarcot vallanak. Az Önerőből nekik szól. Mert ahogy Craig Damraurer mondta a modern művészetről: „Ilyet én is tudtam volna csinálni. Hát ja, de mégsem csináltad.”

„Ennyi erőből minden második ember írhatna könyvet.”

Így igaz. És tudod mi az érdekes? Hogy mégsem írnak. Ha bemész egy könyvesboltba, a fitnesz témájú könyvek 80%-át külföldi szerzők írták. Alig van magyar szerző, aki könyvet írt volna az edzésről. Van egy-két szakkönyv, amit edzőknek írtak, de nagyjából ennyi. (Gödrösi Ádám „Street workout mindenkinek” című könyve az egyik ritka kivétel.) Hadd jegyezzem meg, hogy a látszat ellenére, baromi nagy meló könyvet írni. Mármint egy ilyen könyvet, amit nem három-négy könyvből ollóztak össze. Vagy nem egy szűk területet fed le, hanem átfogó képet ad. Ami nem egy meglévő könyv koppintása, hanem valami totál új.

„Csak akarat kérdése.”

Fittnek lenni tényleg csak akarat kérdése? Szerintem semmi nem áll távolabb az igazságtól. Gondolj bele: attól, mert valaki gazdag „akar” lenni, még nem lesz az. Attól, mert „akarsz” randizni, még nem biztos, hogy összejön. A kommentelő barátunknak abban kétségtelenül igaza van, hogy szükség van akaraterőre, sőt, nélküle semmilyen edzésprogram nem fog működni. De tapasztalatból tudom, hogy a győzelem NEM CSAK akaraterőn múlik. A boldoguláshoz elsősorban tudásra van szükséged! Másképp megfogalmazva: kell egy ütőképes stratégia, ami eljuttat a célba. Mert az nagyon klassz dolog, hogy szeretnéd elkezdeni. Viszont, ha nincs a kezedben egy térkép, akkor könnyen lehet, hogy útközben eltévedsz, vagy eleve rossz irányban indulsz el és akkor nem fogsz célba érni, bármennyire is „akarod”. Sőt, ha útközben még meg is sérülsz, akkor lehet, hogy egy életre elmegy a kedved az egésztől. Azért írtam ezt a könyvet, hogy aki elindul, az célba is tudjon érni. Az Önerőből egy barátságos használati útmutató. Ott lesz melletted az úton, hogy ne tévedj el és biztatni fog, hogy ne add fel. Megtanít az önerődből edzeni, lépésről lépésre. És táplálkozni és motiváltnak lenni is, sőt, még sok minden mást is. Sokat dolgoztam a szerkesztővel, hogy flott legyen a szöveg, és ami ennél is fontosabb: olyanok is megértsék, akik semmilyen sportmúlttal nem rendelkeznek.

„Karosszéria-lakatosból lett testépítő stb.”

Szerintem jó ötletet adtál. Mert ha én karosszérialakatos lennék és látnék egy másik karosszérialakatost, akkor az hitelesebb lenne számomra, mint ha egy olimpiai bajnok próbálná elhitetni velem, hogy sikerülni fog. A karosszérialakatosok egyébként igen jó erőben vannak. Viszont a jogászok nem mindig… Szóval, ezzel a könyvvel magamból indultam ki, és egy szűkebb réteghez szeretnék szólni. Akiket a többiek még nem tudtak megszólítani.

„Hát nem tudom, mennyire lesz ez érdekes az emberek számára?”

Ezt én sem tudom. Akik látták a kéziratot, azt mondták, őket meglepte, mennyire nem csak az edzésről szól és milyen sok érdekességet olvastak benne. Az Önerőből eredeti módon meséli el a fitneszt: a könyv egyik része a fitneszről szól, a másik része viszont „beavatott” tudást közvetít. Utóbbit húsz évnyi tanulással gyűjtöttem össze.

„Miért kellett a könyv? Miért nem volt elég a teljesítmény?”

Azért kellett, mert ilyen könyv még nincs. Tapasztalatból tudom, hogy attól, mert az ember látja a teljesítményt, még nem fogja elkezdeni. A teljesítmény hihető, csak az nem, hogy te is el tudod érni. A teljesítmény látványa gyakran elrettenti az embereket ahelyett, hogy cselekvésre motiválná őket. „Aki korábban nem sportolt, hogyan is tudna utolérni egy olyan embert, aki óvodás kora óta szertornázik, vagy egész életében élsportoló volt” – vélik jogosan. De gondolj bele, ha elég lenne a teljesítmény, ma mindenki sportolna.

„Szerintem nem fogja megmozgatni az embereket ez a projekt, de azért sok sikert hozzá!”

Köszönöm. Remélem, sikerül megmozgatni az olvasókat. Mert minden tévhit ellenére, ma tízből kilencen nem járnak edzőterembe. Százból kilencvenen otthon vannak és biztos vagyok benne, sokan sóvárogva gondolnak az edzésre, hogy bárcsak ők is erősek lennének. Számukra szeretném kézzelfogható módon elérhetővé tenni az első lépést és visszaadni a hitet. Egy igényes küllemű könyv formájában, két mozijegy áráért. Hogy többen legyünk!

UPDATE: Az Önerőből első kiadása minden könyvesboltból elfogyott. Az Edzés önerőből többször is a „fitness-jóga” kategória élére szokott kerülni a Libri könyvesboltokban.

apróbetűs rész

A teljes körű tájékoztatásnak eleget téve:

 • A tudás átkának is nevezik, amikor egyesek megfeledkeznek arról, hogy az író és olvasó háttértudása nem feltételül azonos.
 • A kéziratot, megjelenés előtt, több szakmabeli – fitneszedző, orvos, táplálkozástudós, pszichológus – is átolvasta, de ettől még biztosan bele lehet kötni. (Ahogyan a videóba is.)
 • Ezt a könyvet kezdőknek szántam, számos dolgot leegyszerűsítettem – ezért lett „csak” 368 oldal hosszú. Sokféle forrásra hivatkoztam, akit jobban érdekel egy terület, utánaolvashat („utánaguglizhat”, „utánayoutubeozhat”), sőt, még érteni is fogja, mert meglesz hozzá a háttértudás.
 • A könyv anyagának jelentős része túlmutat az edzésen. Ha téged csak a gyúrás része érdekel, akkor nem biztos, hogy megéri végigolvasni. Ha többre vagy kíváncsi: a testkultúrából nemcsak a test, de a kultúra is érdekel. Miért olyan az edzés mint egy startup, vagy mitől lesz olyan, mint egy intelligens befektetés? Ha tényleg érdekel az önfejlesztés és nem egy felületes könyvet szeretnél elolvasni.
Scroll to Top